Események, sajtó

Szakmai előadás

Május 7-8. között rendezték meg a hazai mérnökhallgatóknak a Hungexpo-n a Techtogether Automotive Hungary versenyét, itt számos előadást hallgathattak meg az Automotive Hungary szakkiállításra látogatók.

Szilágyi Zoltán, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának tanársegédje, és egyben a SZTIP munkatársa, „Robotika & technológiai fejlesztések „témakörben tarott érdekes előadást. Kitért arra, hogy kutatásaik célja a hatékonyság és fenntarthatóságát tovább javítása, mindez a kevert valóság eszközök felhasználásával.


A Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Park is részt vett az IASP Európai Projektek Munkacsoport B2B meetingen

A Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Park, valamint a Zsámbéki Tudományos és Innovációs Park 2024. április 10-én részt vettek a Tudományos és Innovációs Parkok Nemzetközi Szövetség (IASP- International Association of Science Parks and Areas of Innovation) által szervezett Európai Projektek Munkacsoport B2B online meetingen, amelyen 45 megbeszélést tartottak 15 ország 22 szervezetével. Az online meeting célja, hogy közös kutatási témákban összehozza azon Tudományos és Innovációs Parkokat melyek nyitottak az együttműködésre és konzorciumot alakítva részt kívánnak venni közös Európai Uniós pályázatokban.

A Málaga Tech Parkkal folyattunk egyeztetést Blockchain, cyber security, accessibility, kiválósági központok témákban, továbbá a Technology Park Brno és a Technoport Luxemburg tudományos parkokkal is eredményes beszélgetéseket folytattunk. A következő meetingen személyesen veszünk részt Glasgowban az Európai Divízió találkozóján 2024. április 24-én 15 órától a University of Strathclyde’s Technológiai és Innovációs Központban.

Az IASP 1984-ben alakult, egy független, nonprofit világméretű, tagságon alapuló szövetség mely 80 országban 115 ezer szervezeti tagot fog össze. Célja hogy elősegítsék tagjaik növekedését, nemzetközivé válását és hatékonyságát, növeljék tagjaik ismertségét és megsokszorozzák globális kapcsolataikat, új üzleti lehetőségeket teremtsenek a tagok és vállalataik számára, képviseljék a parkokat és az innovációs területeket nemzetközi fórumokon és intézményekben.

A magyar felsőoktatási intézmények közül az elsők között az Óbudai Egyetem 2022. szeptember 29-én a Tudományos és Innovációs Parkok Nemzetközi Szövetségének (IASP) tagja lett és célunk, hogy a közeljövőben mindhárom Tudományos és Innovációs Parkunk is (Kaposvár, Székesfehérvár és Zsámbék) az IASP tagja legyen.


Connectivity, digitalizáció, ipari megoldások – 2024. március 20.

Connectivity, digitalizáció, ipari megoldások című rendezvény a Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Park a Festo Magyarország Kft, Fanuc, és Wenglor Sensoric Hungária közös szervezésében történt meg.


Ipari nap – 2024. március 20.


Laborlátogatás – 2024. február 14.

Plastikon CEE székesfehérvári cég képviselői megtekintették a VR és Robotika laborjainkat, további együttműködésről állapodtak meg a felek.


Laborlátogatás – 2024. február 12.

Székesfehérvári középiskolai pedagógusok látogattak az Óbudai Egyetem Alba Régia Karára, ahol a Science Park VR és Robotika laborjait is megtekintették.


Laboravatás – 2023.11.21.

Átadtuk a Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Parkunk első ütemét. Az eseményen Prof. Dr. Kovács Levente rektor, Varga Mihály pénzügyminiszter , Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Lehrner Lóránt ügyvezető, és Prof. Dr. Györök György szakmai igazgató adták át az ipar 4.0-, a dróntechnológia-, a virtuális valósággal támogatott tervezés-, és a robotika laborokat. Ezeken a területeken kezdődhet meg a kutatás-fejlesztés, és a környező ipari partnereinkkel való közös együttműködés is.

Meghívottaink közül az eseményen részt vettek a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratórium tagjai, az Óbudai Egyetem vezetősége, a Science Pillar Nonprofit Kft. ügyvezetői, a Zsámbéki Jövőipari Tudományos és Innovációs Park és a Kaposvári Okosipari Tudományos Ipari Park vezetői, valamint gazdasági partnereink közül a Harman Becker Kft., Videoton Holding Zrt., Jászplasztik Zrt, Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., Kyndryl Hungary Kft., Denso Gyártó Magyarország Kft. képviselői. 


Állásbörze – 2023. október

Tájékoztatást adtunk az Óbudai Egyetem hallgatói számára 3 helyszínen megrendezett állásbörzén (Bécsi út, Tavaszmező utca, AMK Székesfehérvár) tevékenységeinkről, abból a célból hogy lehetőség szerint az itt tanuló diákok is bekapcsolódhassanak a tudományos labormunkába, valamint betekintést kapjanak  a Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Park Őket érintő jövőbeli lehetőségeiről.

Idei évben Székesfehérváron a helyi adottságokból adódóan a robotikára, mechatronikára és légiipari fejlesztésekre fókuszálunk. Tudományos laborok kialakítására és átadására  kerül sor : VR, IPAR 4.0, ROBOTIKA témakörökben, amelyek hamarosan látogathatók lesznek.


40. IASP világkonferencia a Tudományos Parkokról és az innovációs területekről, az innovációs ökoszisztéma megatrendeiről

2023.09.12-15.

A SZTIP (Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Nonprofit Kft.) vezetői Lehrner Lóránt ügyvezető, Prof. Dr .Györök György szakmai igazgató, valamint az Óbudai Egyetem rektora Prof.Dr. Kovács Levente vettek részt a  szakmai konferencián.


Stratégiai megállapodás a VIDEOTON és a SZTIP között

A VIDEOTON HOLDING ZRt képviseletében Sinkó Ottó társ-vezérigazgató, a Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Nonprofit Kft-től Lehrner Lóránt Ferenc ügyvezető 2023.07.28-án együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek célja, hogy a felek az elmélet és gyakorlati tudásukat a közös célok érdekében együttesen mozgósítsák, és ezáltal emeljék a magyarországi kutatás-fejlesztés színvonalát.

A kiemelt kutatási területeken az Óbudai Egyetem részéről az akadémiai tudás, a SZTIP (Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Nonprofit Kft.) valamint a VIDEOTON részéről pedig a közös gyakorlati munka szolgálja az alapot. A felek az innovációs feladatok megoldásával, oktatási, kutatási programok szervezésével, szakmai gyakorlóhelyek biztosításával, valamint a kiemelkedő tehetségek egyéni gondozásával kívánják megvalósítani a célkitűzéseket.


Egyeztetés az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft.-vel

Az Óbudai Egyetemen és az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. munkatársai egyeztető megbeszélést tartottak a jövőbeni esetleges további együttműködési lehetőségekről.


Ventures Stimulation

Kötetlen megbeszélés történt az ÓE AMK, SZTIP és a most alakuló OEVC (Óbudai Egyetem Venture Capital) kockázati tőkebefektetési társaság között, ahol megszületett a Ventures Stimulation projekt ötlete. A  jövőbeli cél a startup cégek bevonása az Egyetemmel és Science Parkokkal való együttműködésekbe.


Megállapodás a Magyar Klaszterközösséggel

Az Óbudai Egyetem a magyar felsőoktatási intézmények közül először kötött együttműködési megállapodást a hazai iparági klaszterek összefogásának eredményeként megalakult – mintegy 300 céget tömörítő – Magyar Klaszterközösséggel és az intézményhez kapcsolódóan a Kaposvári Tudományos és Innovációs Park Nonprofit Kft., a Zsámbéki Tudományos és Innovációs Park Nonprofit Kft., valamint a Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Park Nonprofit Kft-vel.

Szakértői előrejelzések alapján várható, hogy 2030-ra a bruttó hazai össztermék 10%-át együttműködésben működő gazdasági szereplők adják majd. Ezáltal, valamint a piaci szereplők együttműködésének felértékelődése révén a hazai és nemzetközi támogatások tekintetében, a hazai klaszterek Magyarország gazdaságának fontos mozgatói lesznek a jövőben.